Wraps met gefrituurde tempeh, guacamole, rijst en groenten

Op de Zwarte Cross laatst stond een standje waar ze zó’n superlekkere tempehwraps hadden, dat ik ze wilde namaken. Uiteindelijk heb ik de ingrediënten niet helemaal goed kunnen gokken (wat héél misschien iets te maken heeft gehad met het feit dat ik met de hoeveelheid alcohol in m’n lijf een half weeshuis kon platleggen), máár: deze wraps zijn net zo lekker. Minstens. Voor 4 personen 4 grote (volkoren) wraps 1 rode ui 150 gram wortel julienne 200 gram witte kool 200 gram ijsbergsla 2 avocado’s 2 teentjes knoflook Scheutje sojamelk of -room, of een eetlepel sojayoghurt 250 gram zilvervliesrijst Shirachasaus Zonnebloemolie Peper Zout Voor de tempeh 400 gram tempeh Ketjap manis Sojasaus 2 teentjes knoflook Sambal Citroensap Snij de tempeh in plakken en doe dit – het liefst ’s middags al – in een bakje. Gooi hier een paar scheuten ketjap manis en sojasaus bij, een minischeutje citroensap, pers 2 teentjes knoflook uit en doe er een beetje (of veel, als je van pittig houdt) sambal bij. Hussel goed door, zodat alle plakken onder de marinade zitten. Doe je dit pas op de avond zelf? Laat de tempeh dan minstens een kwartiertje zo staan. Wanneer het etenstijd is: zet een pannetje met water op en kook de rijst zoals aangegeven staat op de verpakking. Ontpit de avocado’s en doe het vruchtvlees in een kommetje. Doe hier 2 uitgeperste teentjes knoflook en een scheutje/lepel sojamelk, -room of yoghurt bij en pureer tot guacamole. Breng op smaak met wat peper en zout. Verhit een laagje zonnebloemolie in een ruime pan (of gebruik de frietpan of airfryer) en laat dit goed warm worden. Frituur daarna de tempeh hierin. Dat duurt ongeveer 4 minuutjes. Draai ze wel eventjes om halverwege. Verwarm ondertussen de wraps en snij de rode ui in grove stukjes. Smeer daarna de guacamole op de wraps en beleg ze met witte kool, geraspte wortel, rode ui, ijsbergsla en de gekookte rijst. Laat de tempeh uitlekken op keukenpapier en verdeel ze daarna over de wraps. Doe er nog wat sirachasaus bij voor wat extra pit en you are ready to smul!