Vegan zalm in spinazie-crèmekaassaus met gebakken aardappeltjes + review SoFine Salmon Fillets

Plons! Lag daar opeens een vegan zalmpje in de schappen van Jumbo. Ikke blij, want vervangers voor vlees zijn er al lekker veel, maar aan de weg naar vegan vis kan nog wel wat getimmerd worden. Niet dat ik trouwens zo van vis hield vroegâh; ik vond alleen garnalen en zalm prima te pruimen. Ja, en vissticks natuurlijk ook, maar dat zijn de frikandellen onder de vis. Enfin, toen Daan, mijn geliefde boyfriend, en ik begonnen met daten, maakten we dit gerechtje bijna elke week. We waren er DOL op. Ondertussen hadden we dit al zo’n 3,5 jaar niet meer op, want hier was niet echt een vega(n) versie van te maken. Totdat SoFine dus met vegan zalmfilets kwam! Review SoFine Salmon Fillets Omdat zoveel mensen in mijn DM hebben geslided om te vragen naar mijn mening, besloot ik ook maar meteen een reviewtje te schrijven over deze nieuwkomers. No spon, trouwens. Er zitten, zoals je gewend bent van vleesopvolgers, twee stuks in een pakje. Voor 2,89 knallende ballen zijn de zalmfilets van jou. Prima prijske, als je het mij vraagt. Voor echte zalm moet je bijna een kwart van je maandsalaris neerleggen (grapje natuurlijk, dan zou je wel erg weinig verdienen). Ik hoorde verschillende dingen over de vegan zalm, dus eerlijk gezegd was ik er een beetje bang voor. Maaaar: ik vond de filets best wel naar zalm smaken. Vooral de nasmaak! De smaak is, net zoals bij de roockworst van De Vegetarische Slager bijvoorbeeld, niet supersterk en zou nog wel wat sterker mogen. Je hoeft dus niet te verwachten dat je een zalm 2.0 in je mond krijgt, maar ik en ook de boyfriend vonden het dus wel echt in de buurt komen. Kleine side note: wij aten ze niet ‘los’, maar in onderstaande saus, dat scheelt misschien ook. De structuur is wel meer vleesachtig, zoals je van de meeste vleesvervangers bent gewend. Al met al geef ik de vegan zalmpjes een dikke 7. Of zelfs een 7,5. Recept: Vegan zalm in spinazie-crèmekaassaus met gebakken aardappeltjes Dan ons nostalgiegerecht. Het was weer very lekker om dit éindelijk weer eens te proeven. Het smaakte natuurlijk niet 100% precies als toen – want dat was met crème fraiche en eckte zalm en kaas – maar het was dubbel en dwars geslaagd. Voor 2 personen 2 SoFine vegan zalmfilets (te koop bij Jumbo) 3 teentjes knoflook 300 gram aardappelschijfjes 250 gram gehakte diepvriesspinazie 2 eetlepels Alpro Go On 1 theelepel mosterd Geraspte vegan kaas (ik raad Violife aan, te koop bij Albert Heijn) Scheutje citroensap 2 theelepels viskruiden Peper Optioneel: vegan mayo voor bij de aardappeltjes (Remia Mayolijn bijvoorbeeld) Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit wat olie in een pan en begin vast met het bakken van de aardappeltjes op een laag vuurtje. Het duurt namelijk wel een tijdje voordat ze helemaal lekker gebakken zijn. Gooi in een pannetje de blokjes diepvriesspinazie en laat dit op een laag vuurtje smelten. Pers de teentjes knoflook uit en gooi dit bij de spinazie. Roer af en toe door. Verhit ondertussen ook wat olie in een ander pannetje en bak hierin de zalmfilets aan alle kanten. Volgens de verpakking duurt dit zo’n 9 minuten. Gooi ondertussen de Alpro Go On, mosterd, viskruiden, een scheutje citroensap, een beetje peper en lekker wat vegan kaas in een schaaltje en mix goed door. Pak er een (klein) ovenschaaltje bij en verdeel de spinazie over de bodem. Leg hier de gebakken zalm op en verdeel de crèmekaassaus over de twee zalmpjes. Zet de ovenschaal voor 10 minuten in de oven en bak je aardappels verder af. Ik vind het trouwens lekker om de piepertjes te kruiden met wat paprikapoeder, Italiaanse kruiden, peper en zout. Verdeel de spinazie en zalmfilets over de borden, net zoals de aardappeltjes. Smakelijk!