Vegan risottoballetjes

Ik zag laatst risottoballetjes voorbijkomen en toen bedacht ik me dat ik ze nog nooit gemaakt heb. Terwijl ik een risottofan ben. Én een frituurfan. #veganfitgirl Schande dus. Daarnaast is het een perfecte oplossing voor je restjes risotto!
Wij aten de risottoballetjes als onderdeel van een driegangendiner bij deze soep, maar ze zijn ook lekker als borrelhapje. Of als tussendoortje. Of gewoon bij het ontbijt, wat maakt mij het ook uit.
Voor ongeveer 12 balletjes
  • 250 gram risottorijst
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 0,5 bakje champignons
  • 200 gram gehakte diepvriesspinazie
  • 2 flinke scheuten witte wijn (optioneel; sla de wijn-stap over als je geen wijn in huis hebt of wil halen)
  • 500 ml groentebouillon
  • Edelgistvlokken (optioneel)
  • Bloem
  • Sojamelk (ongezoet)
  • Paneermeel en/of breadcrumbs (ik gebruikte een mix van deze twee)
  • Peper
  • Zout
  • Zonnebloemolie (indien geen frietpan)
  1. Snij de ui en de champignons goed klein. Verhit wat olie in de pan en fruit hierin de ui. Voeg na twee minuten de champignons toe en pers de knoflook uit. Laat dit een paar minuten bakken en zet ondertussen een volle waterkoker aan.
  2. Gooi de risottorijst in de pan en bak even mee tot de rijstkorrels glanzen. Blus daarna af met witte wijn en wacht tot de wijn is opgenomen. Voeg daarna de groentebouillon bij, zodat de risotto net onder de bouillon staat. Laat zachtjes koken tot het water is opgenomen en schenk dan weer wat heet water bij. Roer tussendoor een beetje, maar niet teveel.
  3. Ga door tot de risotto klaar is; dit duurt zo’n 20 tot 30 minuten, maar proeven is de sleutel bij risotto! Voeg als laatste de spinazie erbij en gooi er eventueel edelgistvlokken doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Laat de risotto helemaal afkoelen. Doe ondertussen in drie aparte schaaltjes bloem, sojamelk en paneermeel en/of breadcrumbs.
  5. Pak een beetje risotto en draai er een stevig balletje van. Haal het balletje eerst door de bloem, dan door de sojamelk en als laatste door de paneermeel en leg het balletje op het bord. Ga door tot alle risotto op is.
  6. Zet de frietpan aan of laat een pan met een flinke laag zonnebloemolie goed heet worden. Frituur de risottoballetjes 4 minuten. Aanvallennn!