Vegan moussaka

test alt text
Ik maakte een vegan moussaka en het was HEERLIJK. Voor degenen die het niet kennen – ik hoorde tot voor kort ook bij deze groep – moussaka is een Griekse ovenschotel op basis van aubergine . Superlekker!
Zijn er trouwens meer mensen die bij het woord moussaka aan Mufasa van The Lion King moeten denken? Ik wel dus.
Voor vier à vijf personen
  • 3 grote aardappels
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 aubergines
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 1 blikje tomatenpuree van 140 gram
  • 4 tomaten
  • 1 groot blik linzen
  • 2 theelepels vegan boter
  • Pijnboompitten
  • Peterselie
  • Kaneel
  • Paprikapoeder
  • Nootmuskaat
  • Chilipoeder
  • Oregano
  • Peper
  • Zout
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en schil alvast de aardappels.
  2. Snij de aubergine in dunne plakken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel wat olijfolie over de aubergine en kruid met peper en zout. Schuif ze voor 15 minuten in de oven.
  3. Gooi de aardappels in een pan met water en breng ze aan de kook met een snuf zout. Laat ze 15 minuten koken op laag vuur. Giet ze daarna af en bewaar een beetje van het kookvocht in een kopje. De aubergineplakken mag je even apart zetten als deze klaar zijn.
  4. Maak een gladde puree van de aardappels door ze te stampen met het kookvocht en 2 theelepels vegan boter. Voeg ook 2 uitgeperste teentjes knoflook en een snufje nootmuskaat, zout en peper toe.
  5. Snipper de ui en snij de champignons in plakjes. Bak de ui twee minuten. Voeg daarna de champignons toe en bak 10 minuten.
  6. Laat de linzen uitlekken en voeg deze bij de ui en champignons. Snij ondertussen de tomaten in blokjes. Deze mogen ook in de pan, samen met het blikje tomatenpulp (de inhoud dan hè). Kruid het geheel met paprikapoeder, peper, chilipoeder, oregano en een klein snufje kaneel. Heb je nou heel veel vocht in de pan, probeer dat dan maar een beetje weg te gieten!
  7. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Beleg de schaal met een laag aubergine, dan het champignon-tomaatmengsel, dan weer een laagje aubergine en als laatste de aardappelpuree. Zet de schaal voor 30 minuten in de oven.
  8. Sprenkel nog een beetje paprikapoeder en peterselie over de moussaka en garneer met pijnboompitten. Smakelijk!