Vegan hotdogs

test alt text
Wa? Of je wortel lust!
Nee nee, dit zijn dus geen hotdogs maar gewoon oranje knakkers. En het smaakt écht naar hotdog. Huh? Ja. Het geheime ingrediënt hiervoor is liquid smoke. Zoals de naam misschien al onthult, zorgt dit goedje voor een rokerige smaak aan gerechten. Als je aan de fles ruikt, ruikt het ook gewoon regelrecht naar knakworst; geen wonder dat deze wortels zo erg naar hotdogs smaken dus! Liquid smoke is helaas niet in de reguliere supermarkt te vinden, maar wel in Aziatische toko’s, sommige biowinkels en online natuurlijk. O, en de wortels moeten een nachtje badderen in de marinade, hou daar dus rekening mee! Ik maakte twee varianten, een klassieke versie en een chili versie met bonen. Beide verrekte lekker!
Voor vier vegan hotdogs
  • 4 middelgrote wortels
  • 4 pistoletjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl sambal
  • 2 el sojasaus
  • 200 ml groentebouillon
  • Flinke scheut liquid smoke
  • Paprikapoeder
  • Korianderzaad
  • Cayennepeper
  • Peper
Toppings
  • Gebakken uitjes
  • Augurkenblokjes
  • Mosterd
  • Ketchup
En/of:
  • 1 blikje bruine bonen
  • 1 rode ui
  • 1 rood pepertje
  • Vegan geraspte kaas
  • Scheutje chilisaus
  • Verse koriander
  1. Breng een pannetje met water aan de kook en kook de wortels 8 minuten.
  2. Maak ondertussen de marinade door de groentebouillon, sojasaus, liquid smoke, mosterd, sambal en de (uitgeperste) teentjes knoflook in een schaal of diep bord te doen. Kruid het geheel met flink wat paprikapoeder, korianderzaad, cayennepeper en peper. Roer goed door.
  3. Spoel de gekookte wortels af met koud water en leg ze in de marinade. Zorg dat de wortels helemaal kopje onder zijn. Dek de schaal/het bord af met aluminiumfolie en zet in de koelkast voor minimaal een uur of 10.
  4. De volgende dag: bak de pistoletjes af zoals op de verpakking staat.
  5. Laat een grillpan goed heet worden en haal de wortels uit de koelkast. Leg ze in de grillpan en besprenkel ze nog een beetje met marinade. Bak de wortels zo’n 8 minuten. Keer ze regelmatig om!
  6. In het geval van de chili versie: laat de bonen uitlekken en snij ondertussen het rode pepertje en de ui klein. Trek een pannetje uit de kast en bak hierin de ui en het pepertje. Verwarm daarna de bonen mee. Voeg als laatste de vegan kaas en een scheutje chilisaus toe. Snij de broodjes van boven open, leg hierin de wortel en doe het bonenmengsel eroverheen. Doe er eventueel nog wat extra kaas overheen en garneer met koriander.
  7. In het geval van de klassieke versie: snij de broodjes van boven open en leg hierin de wortel. Vul daarna met augurkenblokjes en gebakken uitjes. Mosterd + ketchup d’r op en smullen maar. Geniet van je hotcarrot! ????
test alt text