Vegaburgers van kikkererwten, mais en wortel

vegaburgers
Jaaa, vegaburgers! Ik hou d’r van, want je kunt ze maken met wat je maar wil. Nog een pot kidneybonen in de kast staan? Bakje champignons wat op moet? Bieten? Linzen? Quinoa? Doperwten? Je schoonmoeder? Het kan gelijk. Ik maakte ze dit keer met kikkererwten!
Je kunt de burgers het beste van tevoren maken en een uur (of langer) in de koelkast leggen. Hier worden de burgers wat steviger van en zo vallen ze tijdens het bakken niet uit elkaar.
Voor 3 vegaburgers
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 blikje maïs
  • 1 wortel
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Bloem
  • Citroensap
  • Verse koriander
  • Sesamzaadjes
  • Komijn
  • Paprikapoeder
  • Chilipoeder
En verder:
  • 3 broodjes (ik koos voor Italiaanse bollen, maar je kunt bijvoorbeeld ook gaan voor hamburgerbroodjes. Die goedkope van de Jumbo en AH zijn gewoon vegan)
  • 1 tomaat
  • 1 avocado
  • Een stukje komkommer
  • Ijsbergsla
  • Remia Mayolijn (of andere vegan mayonaise)
  • Ketchup
  • Eventueel frietjes voor on the side
  1. Gooi de maïs en kikkererwten in een vergiet en laat goed uitlekken. Snipper de ui en rasp de wortel of snij hem in kleine stukjes. De wortel mag alvast in een grote kom worden gegooid.
  2. Fruit de ui aan in een pan. Knijp er na een minuutje de knoflook boven uit.
  3. Dep de kikkererwten en het mais goed droog en gooi ook in de pan. Laat drie minuutjes bakken en hak ondertussen de koriander fijn.
  4. De inhoud van de pan en de koriander mogen nu ook in de kom. Kruid alles goed met de kruiden en doe er twee scheuten citroensap bij. Pak je staafmixer erbij en pureer het. Niet te veel, er mogen best wat grovere stukjes in zitten!
  5. Gooi bloem bij het mengsel en mix door elkaar. Is het mengsel nog steeds plakkerig? Dan mag er meer bloem bij.
  6. Kneed van het mengsel eerst een stevige bal, en daarna een hamburgervorm. Strooi wat bloem op het aanrecht en dep de burger aan beide kanten in de bloem. Leg ze op een bordje en zet voor een (paar) uur in de koelkast.
  7. Na dat uur: Als je hebt gekozen voor afbakbroodjes, bak deze af. Frietjes erbij? Die mogen nu ook worden bereid. Tip: lekker om de frietjes te kruiden met paprikapoeder, knoflookpoeder, cayennepeper en snuf zout.
  8. Verwarm wat olie in een pan en bak de hamburgers tot ze een mooi bruin kleurtje hebben. Snij ondertussen de sla, komkommer, tomaat en avocado voor op je broodje.
  9. Beleg je broodje met de hamburger en je toppings en gooi er een kwak Mayolijn en ketchup op. Smullen maar!
vegaburgers