Tempeh saté met zelfgemaakte satésaus

test alt text
Als de vent van huis is, dansen de pinda’s op tafel. Hij is namelijk allergisch voor pinda’s, terwijl ik echt een satésauslover ben. En een pindakaaslover. Tijd voor een pindagerecht dus!
Voor degene die nieuw is in de vega(n) wereld is tempeh misschien onbekend terrein. Maar het is het proberen zéker waard. Dat beloof ik.
Ik maakte satéstokjes van tempeh en ik vond het gewoon eng hoe echt de structuur en smaak lijkt op die van vlees. Voor zover ik me kan herinneren dan. ????
De tempeh moet minstens 2 uur marineren en kan gebakken worden op de barbecue of gewoon in de pan. Lekker met groenten en rijst of een stokbroodje!
Voor twee personen
  • 250 gram tempeh (gewoon in de reguliere supermarkt te koop!)
  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml ketjap
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 theelepels sambal
  • 2 theelepels geraspte gember
  • 1 theelepel koriander
  • Satéprikkers
Voor de satésaus
  • 0,5 uitje
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 3 eetlepels pindakaas
  • Scheut ketjap
  • ± 200 ml kokosmelk
  • Gebakken uitjes
  1. Snij de tempeh in blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 centimeter. Gooi de rest van de tempeh-ingrediënten in een kom (behalve de satéprikkers obviously), mix en leg hier de tempeh in. Hussel even goed zodat de tempeh helemaal onder de marinade zit, dek de schaal af en zet dan voor minstens 2 uur in de koelkast.
  2. Na twee uur heeft de tempeh de marinade lekker goed opgenomen. Rijg de blokjes op een satéprikker en bak de stokjes tempeh zonder olie in een pan of op de barbecue. Draai ze regelmatig om, zodat elke kant aan de beurt komt.
  3. Maak ondertussen de satésaus: snij het uitje fijn en fruit in een mini beetje olie. Voeg dan een theelepel bruine suiker en 2 eetlepels pindakaas toe. Roer goed door. Gooi een scheutje ketjap erbij als de pindakaas gesmolten is. Schenk beetje bij beetje de kokosmelk erbij, tot je satésaus de juiste dikte heeft.
  4. Leg de je satéstokjes op een bord/schaal/whatever, doe de satésaus over je tempeh en sprenkel er gebakken uitjes overheen. YUMMERS.
test alt text