Rijst met crispy tofu en broccoli in teriyakisaus

test alt text
Ja ja, even de stereotiep veganist uithangen: ik heb een superlekker recept met tofu! #lovetofu #sorrynotsorry
Dit lijkt trouwens een bord met alleen maar tofu en broccoli, maar niets is minder waar. Rijst, ui, champignons en een red hot chilipepper in teriyakisaus: it’s all under de crispy tofu en broccoli. Oftewel: heerlijk, gezond en simpel. Altijd fijn voor de doordeweekse woensdag.
Voor 2 personen
  • 1 rode ui
  • 1 blok tofu
  • 1 broccoli
  • 0,75 bakje kastanjechampignons
  • 1 rood pepertje
  • 200 gram zilvervliesrijst
  • Scheutje citroensap
  • Teriyakisaus
  • Chilipoeder
  • Knoflookpoeder
  • Peper
  • Zout
Voor de marinade
  • 1 scheutje olijfolie
  • 3 flinke scheuten ketjap
  • 3 flinke scheuten sojasaus
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • Sesamzaadjes
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de tofu uitlekken door er minstens 10 minuten iets zwaars op te zetten en soms even aan te drukken. Maak ondertussen de marinade door alle ingrediënten hiervoor in een kommetje te doen, behalve de sesamzaadjes. Snij de tofu vervolgens in blokjes en doe de blokjes in het kommetje. Hussel goed door zodat alle blokjes onder de marinade zitten.
  2. Snij de broccoliroosjes van de stengel en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat – maar hou ook nog ruimte over voor de tofublokjes. Kruid de broccoliroosjes met chilipoeder, knoflookpoeder, peper en een snufje zout.
  3. Leg de tofublokjes op diezelfde bakplaat en besprenkel de marinade er nog eens extra overheen. Gooi als laatste de sesamzaadjes over de tofublokjes en schuif de bakplaat in de oven. De broccoli moet 25 minuutjes in de oven, de tofu 35 minuutjes. Draai de blokjes en roosjes halverwege een keer om.
  4. Zet ondertussen een pan met water op voor de rijst en kook hierin de rijst zoals aangegeven. Snipper de ui en snij de champignons en het pepertje in schijfjes. Verhit wat olie in de wokpan en bak hierin de ui. Voeg na 3 minuten de champignons en het pepertje toe. Giet er twee flinke scheuten teriyakisaus bij.
  5. Sprenkel wat citroensap over de broccoliroosjes als deze uit de oven komen. Schep in twee borden de rijst, dan de champignons in teriyakisaus en als laatste de broccoliroosjes en de tofublokjes. Garneer eventueel nog met wat extra sesamzaadjes. Smakelijk!