Broodje pulled jackfruit met coleslaw en zelfgemaakte barbecuesaus

test alt text
Ja hoor, éíndelijk heb ik ook jackfruit gegeten! Ik had er al veel over gehoord, maar nog niet eerder geprobeerd. Mijn Albert Heijn had het namelijk steeds niet, dus hebben de vriendelijke vrienden van AH het uiteindelijk voor mij besteld.
Jackfruit heeft de structuur van vlees en is op zich vrij smaakloos, maar na een tijdje pruttelen in een kruidig sausje trekt de smaak er lekker in. Bij deze tofusteaks maakte ik al eens superlekkere barbecuesaus, dus besloot ik datzelfde receptje te gebruiken voor mijn broodje pulled jackfruit. De coleslaw maakte ik al eens met deze wraps met pittige bloemkool en kikkererwten.
Jackfruit heeft de structuur van vlees en is op zich vrij smaakloos, maar na een tijdje pruttelen in een kruidig sausje trekt de smaak er lekker in. Bij deze tofusteaks maakte ik al eens superlekkere barbecuesaus, dus besloot ik datzelfde receptje te gebruiken voor mijn broodje pulled jackfruit. De coleslaw maakte ik al eens met deze wraps met pittige bloemkool en kikkererwten.
PS Mocht je nog barbecuesaus in de koelkast hebben staan, kun je dit natuurlijk ook gebruiken. Misschien wel minder lekker, maar scheelt weer ingrediënten. Kant-en-klare vegan coleslaw bestaat denk ik niet.
Voor 2 à 3 personen
  • 2 of 3 broodjes
  • 1 rode ui
  • 1 blik jackfruit (te koop bij Albert Heijn, een Aziatische toko of Ekoplaza)
  • Groentebouillonblokje
test alt text
Voor de barbecuesaus
  • 2 teentje knoflook, uitgeperst
  • 140 gram tomatenpuree
  • 0,5 eetlepel appel cider azijn
  • 0,5 theelepel suiker
  • 2 flinke scheuten ketchup
  • Scheutje sojasaus
  • Sambal naar smaak (ik deed 0,5 eetlepel)
  • Peper
  • Snufje zout
  • Paprikapoeder
  • Komijnzaad
Voor de coleslaw
  • 100 gram gesneden rode kool
  • 100 gram geraspte wortels
  • 2 eetlepels vegan mayonaise (Remia Mayolijn, bijvoorbeeld)
  • 1,5 theelepel mosterd
  • 0,5 theelepel apple cider azijn
  • Scheutje citroensap
  • 1 à 2 eetlepel(s) water
  • Peterselie
  • Peper
  • Zout
  1. Laat de (of het?) jackfruit uitlekken. Maak de barbecuesaus door alle ingrediënten hiervoor in ruime kom te gooien en breng op smaak met peper, paprikapoeder, komijnzaad en een snufje zout. Is de barbecuesaus te dik? Verdun het dan met een beetje water.
  2. Snipper de ui, verhit wat olie in een braadpan en fruit hierin de ui een paar minuten. Dep ondertussen de jackfruit goed droog en trek de jackfruit met twee vorken uit elkaar, zodat je een pulled pork-idee krijgt.
  3. Zet een volle waterkoker aan. Doe de jackfruit bij de barbecuesaus en mix goed door elkaar. Gooi de jackfruit daarna bij de ui in de pan en laat 3 minuten al roerend bakken.
  4. Schenk dan het kokende water bij de jackfruit, tot het nét niet onder water staat. Verbrokkel het groentebouillonblokje boven de pan, roer goed door en laat dit 20 tot 30 minuten pruttelen op een laag vuurtje.
  5. Maak ondertussen de coleslaw door het sausje te maken en daarna de rode kool en wortel erdoor te roeren.
  6. Snij de broodjes open en beleg met een laagje coleslaw en daarna de pulled jackfruit. Smakelijk!