Posteleinsoep met prei en mosterd

posteleinsoep
Hè?! Wat voor soep? Nee hoor, je bent niet gek als je nog nooit van postelein had gehoord. Hier spreekt er nog eentje. Blijkbaar was het heel normaal om postelein te eten, vruuger. Toen je poep nog met een lange ‘oe’ schreef, enzo. Maar nu is het niet meer zo bekend.
Anyway, hoe ik er bij kwam: een vriendin van mama gaf me een hele zak mee, vers uit haar eigen tuin. Salade, soep, stamppot, pesto; ze vertelde me dat je superveel lekkere dingen kunt maken van postelein. Ik besloot er een soepje van te maken. Heb jij nou geen bekende met groene vingers in de buurt? Bij de grotere supermarkten ligt postelein vaak ook gewoon in de schappen!
Voor 4 flinke kommen
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 4 handen postelein
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel mosterd
  • 100 ml sojaroom
  • 1 groentebouillonblokje
  • Peper
  • Zout
  • Chilipeper
  1. Snij de ui en bak samen met de uitgeperste teentjes knoflook in wat olie.
  2. Was ondertussen de postelein en voeg deze toe als de ui en knoflook twee minuten hebben gebakken. Zet een volle waterkoker aan.
  3. Doe de mosterd erbij als de postelein geslonken is en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Schenk nu heet water bij (ik heb geen idee hoeveel want ik hou de pan altijd gewoon onder m’n quooker, maar in ieder geval net zoveel totdat je genoeg hebt voor 4 kommen).
  4. Laat het geheel een paar minuutjes pruttelen.
  5. Was ondertussen de prei en snij hem in ringetjes. De prei komt er dadelijk los in, maar als je het niet lekker vindt om zoveel prei in je soep te hebben, kun je er ook voor kiezen een gedeelte mee te pureren.
  6. Pak je staafmixer erbij en pureer tot een soep.
  7. Voeg als laatste de room en (de overige) prei toe en kruid met peper, chilipoeder en een beetje zout. En klaar is je soepie!
PS Lekker met een worstenbroodje uit het vuistje.