Noodles met crispy tofu, champignons en bimi

In het begin van mijn vega(n)-carrière wist ik niet zo goed wat ik nou precies met zo’n blok tofu aanmoest, maar ik geef met trots toe dat ik ondertussen een echt #tofutrutje ben. Met de juiste marinade en bij voorkeur uit de oven – daar worden ze crispy van – vind ik tofu superlekker. Lekker ook met noodles en gruuntjes, dus dat besloot ik dan ook te maken. Lekker makkelijke maar gezonde maal!
Voor 4 personen
  • 400 gram noodles
  • 200 gram bimi
  • 150 gram sugarsnaps
  • 250 gram kastanjechampignons
  • Cashewnoten (ongezout)
  • Teriyakisaus
Voor de marinade
  • Sojasaus
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 2 theelepels sambal (of meer, als je van pittig houdt)
  • Scheutje citroensap
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  1. Laat de tofu goed uitlekken door er 10 minuten iets zwaars op te zetten en tussendoor aan te drukken. Snij het blok daarna in kleine blokjes en doe ze in een bakje. Schenk hier sojasaus bij, totdat de blokjes niet niet onder sojasaus staan. Voeg ook de rest van de marinade-ingrediënten toe. Hussel goed door en laat minimaal een half uur in de koelkast staan.
  2. Verarm de oven voor op 200 graden. Snij de champignons in plakjes en snij het topje en kontje van de sugarsnaps. Snij de roosjes van de bimi en doe deze in een apart schaaltje. De bimisteeltjes mogen in kleinere stukjes worden gesneden.
  3. Leg de gemarineerde tofublokjes op een met bakpapier beklede ovenplaat en schuif ze voor 25 minuten in de oven. Hussel halverwege even om.
  4. Als de tofu nog 10 minuten moet: kook de noodles zoals aangegeven op de verpakking. Verhit wat olie in een wokpan en bak hierin de champignons 2 minuten. Voeg daarna de bimisteeltjes en sugarsnaps bij de champignons en wok nog eens 3 minuten. Gooi als laatste de bimiroosjes erbij, die hoeven maar een minuutje.
  5. Voeg een flinke scheut teriyakisaus bij de groenten en roer goed door. Hak ondertussen de cashewnoten wat kleiner en giet de noodles af. Gooi de noodles bij de groenten, garneer met de cashewnoten en smullen maar!