Geen Blaadje Sla’s vegan kerstmenu!

Bloed, zweet en tranen, maar hier is-ie: mijn vegen kerstmenu!
Alle recepten zijn gebaseerd op vier personen.
Voorgerechten
Gevulde portobello met gekarameliseerde ui, dadels, rozemarijn en gember
  • 4 portobello’s
  • 2 rode uien
  • 6 dadels
  • 1 cm verse gember
  • Ahornsiroop
  • Balsamicoazijn
  • Olijfolie
  • Verse rozemarijn
  • Knoflookpoeder
  • Peper
  • Zout
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en snij de uien in halve ringen. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de ui zo’n 3 minuten. Ontpit ondertussen de dadels en snij deze in plakjes.
  2. Gooi na 3 minuten de dadels bij de ui. Haal de naaldjes van de rozemarijntakjes totdat je ongeveer een eetlepel hebt en gooi dit er ook bij. Bak even mee.
  3. Besprenkel het geheel met een flinke scheut balsamicoazijn en ahornsiroop. Rasp de gember en voeg dit, samen met een snuf zout en peper, bij het geheel.
  4. Terwijl de rest zachtjes bakt, kun je de portobello’s uithollen. Verwijder het steeltje en schraap met een lepel de binnenkant eruit (maar niet teveel, anders wordt-ie te dun). Smeer de portobello’s in met olijfolie, gooi er knoflookpoeder overheen en zet ze ondersteboven in een ovenschaal.
  5. Vul de portobello’s met het ui-dadelmengsel en schuif ze voor 15 minuutjes in de oven.
Gemarineerde kipspiesjes met salade
2 bakjes vegetarische kipstuckjes (ik gebruikte die van De Vegetarische Slager, die zijn lekker groot)
  • 1 rode ui
  • ½ rode paprika
  • 50 gram gemengde sla
  • Satéprikkers
  • Voor de dressing
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 1 eetlepel ahornsiroop
    • 1 eetlepel ketjap
    • 1 theelepel mosterd
    • 1 flinke scheut citroensap
    • Chilipoeder
    • Knoflookpoeder
    • Sesamzaadjes
    • Peper
    • Zout
    1. Doe de satéprikkers in een kom met water en laat minstens een uur staan, dat voorkomt splinteren.
    2. Doe alles voor de dressing in een schaaltje of bakje – de kruiden mogen vooral op gevoel – en doe hier de kipstuckjes bij. Schep goed om zodat elk bofkipje onder de dressing zit en zet voor minstens een half uur in de koelkast.
    3. Snipper de ui en snij de paprika in blokjes. Vul vier glaasjes met wat sla, ui en paprika.
    4. Haal de kipstuckjes uit de koelkast en rijg ze aan de satéprikkers. Pak een grillpan erbij (of een normale, dat kan ook) en bak ze (zonder olie) tot ze goudbruin worden. Zet de kipspiesjes in de glaasjes en klaar is Kees!
    Hoofdgerechten
    Vegan wellington
    • 3 wortels
    • 1 ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 250 gram kastanjechampignons
    • 1 blik linzen
    • 300 gram verse spinazie
    • 1 pakje vegetarisch gehakt
    • 1 rol vers bladerdeeg (ligt in de koeling. Tante Fanny, Jumbo en AH huismerk zijn sowieso vegan)
      1 rol vers bladerdeeg (ligt in de koeling. Tante Fanny, Jumbo en AH huismerk zijn sowieso vegan)
      1 rol vers bladerdeeg (ligt in de koeling. Tante Fanny, Jumbo en AH huismerk zijn sowieso vegan)
    • 1 theelepel mosterd
    • Paneermeel
    • Verse tijm
    • Cayennepeper
    • Nootmuskaat
    • Peper
    • Zout
    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de wortels, smeer deze in met olijfolie en kruid ze met peper en zout. Doe ze een kwartiertje in de oven.
    2. Snipper ondertussen de ui en snij de champignons in plakjes. Bak de ui 10 minuten en voeg dan knoflook toe, uitgeperst uiteraard. Gooi ook het gehakt erbij en bak een paar minuten mee.
    3. Laat de linzen uitlekken en gooi dit daarna ook in de pan. Als de wortels klaar zijn, mag je ze in plakjes snijden en ook bij de rest gooien. Laat de oven wel aanstaan op 200 graden!
    4. Kruid het geheel royaal met cayennepeper, nootmuskaat, peper en een snuf zout en voeg een theelepeltje mosterd toe.
    5. Voeg handje voor handje de spinazie toe en laat slinken. Haal de tijmblaadjes van de takjes tot je ongeveer 1,5 eetlepel hebt en gooi er ook bij.
    6. Doe nu de inhoud van de pan in een vergiet en druk goed aan, zodat het vocht eruit gaat. Strooi wat paneermeel over het groentemengsel en hussel even door.
    7. Rol het bladerdeeg uit en leg dit op je bakplaat. Beleg één helft van het bladerdeeg met het groentemengsel en vouw dicht. Druk de zijkanten goed aan met een vork. Smeer (voorzichtig, anders gaat het kapot) wat olijfolie over je wellington en schuif hem voor 35 tot 40 minuten in de oven – die verschilt volgens mij per oven, dus hou hem op het eind een beetje in de gaten!
    Vegan aardappelkroketjes
    Voor 10 aardappelkroketjes
    • Paneermeel (let op: in sommige zit ei!)
    • 500 gram kruimige aardappels
    • Flinke scheut sojamelk ongezoet
    • 1 theelepel mosterd
    • 75 ml water
    • 3 eetlepels bloem
    • Knoflookpoeder
    • Nootmuskaat
    • Peper
    • Zout
    • Vegan bakboter
    • Olijfolie
    1. Schil de aardappels en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat ze goed afstomen.
    2. Doe een flinke scheut sojamelk en een scheut bakboter bij de aardappels en stamp tot een fijne puree. Breng op smaak met 1 theelepel mosterd, knoflookpoeder, peper, nootmuskaat en zout. Verdeel de aardappelpuree op een bord, dek af en zet minstens een uur in de koelkast. Zo kan de puree goed afkoelen.
    3. Na dat uur: verwarm de oven voor op 200 graden. Maak in een kom een mixje van 75 ml water en 3 eetlepels bloem. Mix goed, zodat er geen klontjes overblijven. Strooi in een diep bord een flinke laag paneermeel.
    4. Pak een handje aardappelpuree en kneed het puree in de vorm van een kroket. Haal de kroketjes vervolgens eerst door het watermengsel en daarna door het paneermeel. Zorg dat de kroketjes royaal onder het paneermeel zitten!
    5. Smeer met een kwastje wat olijfolie over de kroketjes en doe ze in de voorverwarmde oven. Ze moeten zo’n 30 tot 40 minuten, maar dit hangt ook af van je oven dus hou ze een beetje in de gaten! Frituren kan ook: vier minuutjes in de frietpan. Let wel op dat je er niet teveel tegelijk bakt, want dan heb je kans op openscheuren.
    Lekker met deze of deze vegan mayonaise!
    Lekker met deze of deze vegan mayonaise!
    Gestoofde peertjes
    Voor 10 stoofpeertjes
    • 10 stoofpeertjes
    • 500 ml rode wijn
    • 1 theelepel vanillesuiker
    • 15 gram kristalsuiker
    • 2 kaneelstokjes
    • 2 steranijs (Steranijzen? Steranijsjes? Wat is het meervoud? ????)
    • 1 kruidnagel
    1. Schil de peertjes met een dunschiller. De steeltjes mogen eraan blijven.
    2. Dan is het eigenlijk heel makkelijk: doe alle ingrediënten in een ruime pan en zet hier de peertjes in. Breng aan de kook, draai het vuur op z’n allerlaagst en laat een uurtje sudderen. Doe hierbij de deksel net niet helemaal dicht. Keer de peertjes halverwege om, zodat ze overal mooi rood worden.
    Spruitjes uit de oven met ui, knoflook en vegan spek
    • 1 ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 500 gram spruitjes
    • 1 pakje vegetarische bacon van De Vegetarische Slager of speckjes van Vivera
      1 pakje vegetarische bacon van De Vegetarische Slager of speckjes van Vivera
    • Olijfolie
    • Peper
    • Zout
    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij het harde kontje van de spruitjes en verwijder de buitenste blaadjes. Kook de spruitjes 5 minuutjes. Snipper ondertussen de ui.
    2. Doe de spruitjes en de ui in een ovenschaal en pers de knoflook uit. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel even goed door. Zet de spruitjes 20 minuten in de oven.
    3. Als de spruitjes bijna klaar zijn, mag je de speckjes gaan bakken. Voeg dit daarna bij de spruitjes en smullen maar!
    Nagerecht
    Vegan chocolademousse met pistachecrumble en framboosjes
    • 180 gram pure chocolade
    • 2 theelepels vanille suiker
    • 1 blik kikkererwten
    • 1 handje pistachenoten
    • 8 framboosjes
    • Citroensap
    1. Doe een laagje water in een pannetje en breng aan de kook. Hak ondertussen de chocolade wat kleiner en doe dit in een hittebestendige kom. Zet daarna de kom in het pannetje en laat de chocola smelten.
    2. Zet een schaal of bakje in de gootsteen en hang of zet hier een vergiet boven. Gooi de kikkererwten in het vergiet en zorg dat het vocht wordt opgevangen in de schaal of het bakje. Dit vocht heet aquafaba. Leuk woord voor galgje.
    3. Doe een scheutje citroensap bij het aquafaba. Klop het op tot mousse. Ik zou dit wel met een staafmixer doen. IK HERHAAL: ik zou dit wel met een staafmixer doen. Of je moet er even een vrijgezelle man bij vragen (hihi snap je, getrainde onderarm). Het aquafaba wordt namelijk al gauw dikker, maar je moet echt doorgaan tot je een stevige mousse hebt. En dat duurt wel even. Voeg op het eind twee theelepels vanille suiker toe.
    4. Voeg het aquafaba beetje bij beetje bij de gesmolten chocola. Hussel goed door en verdeel de chocolademousse over vier glaasjes. Laat minstens een uur opstijven in de koelkast.
    5. Pel een handje pistachenoten en hak ze wat kleiner. Garneer als laatste de glaasjes chocolademousse met de pistachenoten en framboosjes.
    Zo, dat was ‘m. Heel benieuwd wat je ervan vindt – en of je iets gaat maken natuurlijk – dus let me know! ????