Loaded fries met bonen, gehakt en guacamole

test alt text
Ja, loaded fries. Dat blijkt dus een dingetje te zijn tegenwoordig. En ik ben het er 100% mee eens. Zoals sommigen misschien al weten, mag je mij namelijk altijd wakker maken voor alles wat met friet te maken heeft (fun fact: mijn tweelingbroer daarentegen verafschuwt friet al van kleins af aan. Je kunt wel zien wie van de twee het verstand heeft gekregen). Op deze loaded-manier krijg je ook nog eens wat goede voedingsstoffen binnen bij je frietje. Win-win!
Voor 2 personen
  • 250 gram ovenfrietjes
  • 1 pakje vegetarisch gehakt
  • 1 klein blikje kidneybonen
  • 1 klein blikje zwarte bonen
  • 1 klein blikje maïs
  • 1 bosuitje
  • 1 jalapeño pepertje (en eventueel nog 1 rood pepertje als je van lekker pittig houdt)
  • Geraspte vegan kaas (optioneel, zonder ook lekker)
  • Paprikapoeder
  • Chilipoeder
  • Cayennepeper
  • Knoflookpoeder
  • Gyroskruiden
  • Peper
Voor de guacamole
  • 2 avocado’s (het vruchtvlees dus)
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • Sap van een halve limoen
  • Een scheut sojayoghurt
  • Chilipoeder
  • Peper
  • Zout
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de frietjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Kruid ze met wat paprikapoeder, chilipoeder, cayennepeper, knoflookpoeder en peper en bak ze af zoals op de verpakking staat.
  2. Maak ondertussen de guacamole door alle ingrediënten hiervoor in een kommetje te doen en te pureren tot een gladde saus. Breng op smaak met wat peper, zout en chilipoeder en zet in de koelkast.
  3. Verhit een klein beetje olie in de pan en bak hierin het gehakt. Kruid het geheel met gyroskruiden. Laat de bonen uitlekken, gooi ze daarna bij het gehakt en laat goed warm worden.
  4. Snij ondertussen de tomaten in blokjes en het pepertje en bosuitje in ringetjes. Laat ook de maïs uitlekken.
  5. Verdeel de gebakken friet over twee bakjes of een ovenschaal. Schep het gehakt en de bonen erover en garneer met de vegan kaas. Zet de schaal(tjes) nog vijf minuten in de oven om de kaas te laten smelten. Tip: als je de vegan kaas een beetje vochtig maakt met water, smelt het beter. Mocht je geen kaas gebruiken, kun je deze stap overslaan en meteen alle groenten over je frietje gooien!
  6. Haal de schaaltjes uit de oven. Gooi er de tomatenblokjes, maïs, pepertjes en als laatste de bosuitjes overheen. Top af met een lekkere dot guacamole en smullen maar!