Vegan lasagne met gegrilde groenten en kaas

vegan lasagne
Mijn tweelingbrüder en zijn vriendin kwamen laatst bij ons eten, dus ik besloot me uit te leven op een vegan lasagne. En wat was-ie lekker! M’n gasten waren ook zeer te spreken over hetgeen wat ze voorgeschoteld kregen; mission accomplished dus. Je staat wel even in de keuken voor deze vegan lasagne, maar zoals we dat hier in Brabant zeggen: ’t duurt effe, maar dan hedde ok wa.
Voor 4 personen
De gegrilde groenten
  • 1 rode ui
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 250 gram champignons
  • 2 rode pepertjes
  • 6 teentjes knoflook
  • Tijm
  • 4 takjes rozemarijn
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie
Voor de bechamelsaus
  • 700 ml ongezoete sojamelk
  • 60 gram bloem
  • 80 ml olie
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • Peper
  • Nootmuskaat
Voor de tomatensaus
  • 3 teentjes knoflook
  • 200 gram cherrytomaten
  • 140 gram tomatenpuree
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 8 lasagnebladen
  • 100 gram kappertjes
  • 100 gram spinazie
  • 100 gram zwarte olijven zonder pit
  • Geraspte vegan kaas (ik vind Violife het lekkerst)
  • Verse basilicum
  • Peper
  • Zout
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snij de courgette, aubergine, champignons en rode pepers (zonder zaadjes) in plakjes. De rode ui mag grof gesneden worden. Doe alle groenten in een ruime ovenschaal en pers de knoflookteentjes uit. Besprenkel het geheel met olijfolie, peper, zout en tijm, hussel door elkaar en leg er vier takjes rozemarijn bovenop. Zet de schaal voor 20 minuten in de oven, maar schep na 10 minuten even om. Begin pas met stap 2 als de groenten nog 5 minuutjes moeten.
  3. Leg de cherrytomaten op een met bakpapier beklede bakplaat. Pers de knoflook uit boven de tomaatjes en kruid het geheel met peper en een snufje zout. Zet de tomaatjes voor 15 minuten in de oven.
  4. Maak ondertussen de bechamelsaus. Verhit de olie in een pan en voeg hier de bloem bij. Roer totdat je een egale saus hebt en voeg dan de andere ingrediënten toe. Laat de pan zo’n 10 minuten staan op een laag vuurtje, totdat je een dikke saus hebt. Blijf wel roeren tussendoor!
  5. Dan de tomatensaus. Verhit wat olie in een pan en bak hierin de uitgeperste teentjes knoflook.
  6. Snij ondertussen de olijven in plakjes. Voeg na 2 minuten de tomatenpuree, tomatenblokjes, kappertjes en olijven toe aan de pan. Als de cherrytomaatjes uitgegrild zijn, mogen deze ook bij de saus. Laat de oven aanstaan op 180 graden.
  7. Dan kan de lasagne gebouwd worden. Begin met een laag tomatensaus, dan gegrilde groenten, dan lasagnebladen en als laatst de bechamelsaus en een laag vegan kaas. Ga door tot je ingrediënten op zijn; eindig met bechamelsaus en een lekkere laag kaas.
  8. Doe wat zilverfolie over de schaal en zet hem voor 30 minuten in de oven. Na dat half uur mag de folie eraf en mag-ie nog 15 minuten in de oven. Haal hem daarna uit de oven, laat vijf minuutjes staan en dan is het smullen geblazen. ZO LEKKER.
vegan lasagne