Vegan groentepaella met paprika, artisjok en olijven

groentepaella
Met het weer van de afgelopen dagen hoef je niet eens op vakantie, joh! Zet daarbij deze ontiegelijk lekkere groentepaella op tafel en je waant je al helemaal in Valencia. Heeerlijk. Als zeg ik het zelf dan, hè. Maar beoordeel vooral zelf.
Voor 4 personen
  • 500 gram paella rijst
  • 1 ui
  • 1 citroen
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 venkelknol
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 200 gram diepvrieserwten
  • 180 gram gegrilde artisjokken uit pot
  • 150 gram zwarte olijven zonder pit
  • 1 groentebouillonblokje
  • 80 ml witte wijn (optioneel; afblussen met witte wijn is lekker, maar als je niet van wijn houdt hoef je niet per se een hele fles te kopen)
  • Vegan chorizo (optioneel; leuk als je toevallig een Ekoplaza in de buurt hebt, maar zeker geen must)
  • Verse peterselie
  • 1 theelepeltje saffraandraadjes
  • 2 laurierblaadjes
  • Cayennepeper
  • Kurkuma
  • Paprikapoeder
  • Peper
  • Zout
  1. Haal de erwtjes vast uit de diepvries om te ontdooien.
  2. Snij de ui fijn en de paprika’s in repen.
  3. Verwijder de groene stelen en eventuele bruine stukjes van de venkelknol en snijd een reepje van de onderkant af. Spoel de knol af, snijd hem eerst doormidden en vervolgens in dunne reepjes.
  4. Verhit wat olie in de pan en fruit de ui 4 minuten. Gooi daarna de paprika en venkel erbij en pers de knoflookteentjes uit. Z
  5. Zet ondertussen een volle waterkoker aan.
  6. Na another 4 minutes bakken mag de cayennepeper, kurkuma, peper, paprikapoeder en de laurierblaadjes bij je groentemengsel. Je mag best wat gebruiken van de kruiden; proef vooral even tussendoor. Roer goed door en voeg dan de rijst erbij. Laat de rijst 2 minuten meebakken, voeg daarna de saffraandraadjes toe en blus af met de eventuele wijn. Heb je geen wijn, begin dan meteen met het bouillonblokje + water, zie volgende stap.
  7. Als de wijn is verdampt, mag je het bouillonblokje verbrokkelen boven de pan en een snufje zout toevoegen. Schenk daarna het kokende water in de pan, tot de rijst net onder water staat. Laat 20 minuten pruttelen, maar kijk soms wel even bij je pan. Schenk wat water bij als al het water is opgenomen voordat de 20 minuten voorbij zijn.
  8. Snij ondertussen de tomaatjes in vieren, de olijven in plakjes en hak de peterselie fijn. Als je vegan chorizo hebt, mag je die in plakjes snijden en bakken in een apart pannetje.
  9. Neem na 20 minuten de paellapan van het vuur, vis de laurierblaadjes eruit en proef even of het verder goed zit qua kruiden. Kruid eventueel bij.
  10. Meng de tomaatjes, artisjokken (zonder de olie), erwtjes en chorizo door je groentepaella en laat 10 minuten staan met de deksel op de pan.
  11. Snij de citroen in partjes. Meng de olijven door de paella en serveer je groentepaella met de gehakte peterselie en een partje citroen. Geniet ervan!