Groene groenteburgers van spinazie, tuinerwten en broccoli

test alt text
Yes, it’s burgertime again! Ik maakte al eens burgers van kikkererwten en van bonen, nu waren de groene groentes aan de beurt. Naast dat deze knappe burgers superlekker zijn, zijn ze dus ook nog eens superhealthy. Win win!
Yes, it’s burgertime again! Ik maakte al eens burgers van kikkererwten en van bonen, nu waren de groene groentes aan de beurt. Naast dat deze knappe burgers superlekker zijn, zijn ze dus ook nog eens superhealthy. Win win!
Je kunt deze burgers het beste ’s middags – of beter nog: een dag van tevoren – maken en in de oven doen. Zo worden ze een stuk steviger en hoef je ze ’s avonds alleen nog maar te bakken.
Voor vier burgers
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 150 gram tuinerwten uit de diepvries
  • 200 gram gehakte diepvriesspinazie
  • 0,5 broccoli
  • Een flink handje walnoten
  • 3 eetlepels havermout
  • 2 theelepels mosterd
  • Sojasaus
  • Paneermeel
  • Verse peterselie
  • Peper
  • Chilipoeder
  • Komijnzaad
En verder
  • Zakje ijsbergsla
  • 1 paprika
  • 0,5 courgette
  • Vegan mayonaise
  • Zongedroogde tomaatjes
  • 4 hamburgerbroodjes (die goedkope van de Jumbo of Albert Heijn zijn vegan)
    4 hamburgerbroodjes (die goedkope van de Jumbo of Albert Heijn zijn vegan)
    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een pan met water op, snij de broccoli in roosjes en kook ze in vijf minuutjes gaar. Voeg de laatste twee minuten ook de erwtjes toe. Giet af, laat de broccoli en erwtjes goed afkoelen en dep ze daarna droog. Gooi de broccoli en erwtjes in de blender en pureer. Er mogen best wat grove stukjes tussen zitten, da’s lekker. Doe het mengsel vervolgens in een kom.
    2. Snipper de ui, verhit wat olie in een pan en bak hierin de ui glazig. Voeg de diepvriesspinazie toe en pers de knoflookteentjes uit. Laat bakken tot de spinazie helemaal is ontdooid.
    3. Hak ondertussen de walnoten en snij ook de peterselie wat kleiner. Voeg dit, samen met het ui-spinaziemengsel, bij het broccoli-erwtenmengsel. Voeg ook een scheut sojasaus en de mosterd toe en breng op smaak met de aangegeven kruiden. Voeg de havermout toe om het geheel wat droger te krijgen en roer alles goed door.
    4. Nu mogen de hamburgers worden gemaakt. Pak wat van het mengsel, kneed er eerst een stevige bal en daarna een hamburgervorm van. Ga door tot je mengsel op is.
    5. Strooi een flinke laag paneermeel in een diep bord en dep hierin beide kanten van de hamburgers. Leg de hamburgers op de bakplaat en schuif ze voor 25 minuten in de voorverwarmde oven.
    6. Snij de courgette in plakjes en de paprika in dikke repen en gril ze tot ze van die mooie grilstreepjes krijgen.
    7. Maak ondertussen het sausje. Snij een aantal zongedroogde tomaatjes kleiner en meng dit met wat mayonaise.
    8. Als de burgers klaar zijn, mogen ze nog even gebakken worden. Verhit wat olie in een pan en bak de burgers zo’n drie minuutjes aan beide kanten. Ik vond het trouwens ook nog lekker om de broodjes wat te toasten, dus dit kun je eventueel ook nog doen!
    9. Doe de burgers op een broodje, doe er een lekkere dot van het sausje op en beleg met de sla, gegrilde paprika en courgette. Lekker met frietjes on the side. Smakelijk!