Vegan chili sin carne met guacamole en tortillachips

chili sin carne
Mijn oudste broer werd 30 en lief als ik ben, wilde ik hem verrassen met zijn lievelingseten. Na geïnformeerd te hebben bij zijn vriendin bleek dat dus boerenkool te zijn. Leek me met 25 graden op de teller een iets minder goed idee.
Gelukkig kwam op de tweede plaats chili con carne. Nou, dan ken-ie chili sin carne krijgen! Zonder vlees dus. Maar met guacamole en tortillachips. Helemaal jammie. Vond hij trouwens ook.
Voor 4 personen
  • 400 gram kidneybonen
  • 150 gram chilibonen
  • 150 gram bruine bonen
  • 1 blikje mais
  • 140 gram tomatenpuree
  • 300 gram gezeefde tomaten
  • 1 bakje vegagehakt
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 bosuitjes
  • 2 tomaten
  • 1 paprika
  • 2 jalapeño pepertjes
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • Tortillachips of rijst, wat je het lekkerst vindt
  • Verse koriander
  • Komijn
  • Paprikapoeder
  • Oregano
  • Cacaopoeder
  • Kaneel
  • Chilipoeder
  • Peper
  • Zout
Voor de guacamole
  • 3 avocado’s
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels sojayoghurt
  • Citroensap
  • Peper
  • Zout
  1. Snij de uien, tomaten, bosuitjes, jalapeño pepertjes en paprika. Ook de zongedroogde tomaatjes mogen wat kleiner gesneden worden. Hak de koriander fijn.
  2. Verhit wat olie in een pan en bak de uien en jalapeño pepertjes zo’n 4 minuten. Daarna mogen de zongedroogde tomaatjes en het vegagehakt erbij. Pers ook de knoflook uit.
  3. Wil je rijst bij de chili, zet dan een pan met water op en kook hierin de rijst zoals aangegeven.
  4. Gooi na 2 minuten de tomaten en paprika erbij en bak 5 minuten mee.
  5. Laat de bonen en maïs uitlekken in een vergiet. Doe na 5 minuten de tomatenpuree bij je chili en kruid met alle kruiden. Je mag van alles flink wat gebruiken, behalve van het kaneel, de cacaopoeder en het zout. Hou bij het kaneel en de cacaopoeder 1 theelepeltje aan. Het zout hoeft maar een snufje zijn.
  6. Roer goed door en doe na een minuut de gezeefde tomaten en de bonen erbij. Laat het geheel tien minuten pruttelen. Is je saus te dik? Gooi er dan een klein scheutje water bij.
  7. Maak ondertussen de guacamole. Snij de ui en schep het vruchtvlees uit de avocado’s. Doe dit, samen met de uitgeperste knoflook, een scheutje citroensap en de sojayoghurt, in een schaaltje. Pureer dit met een keukenmachine tot een gladde saus en breng op smaak met peper en zout.
  8. Proef of je chili sin carne goed is qua kruiden en dikte. Kruid eventueel wat bij of doe er nog een scheutje water bij. Serveer met de tortillachips of rijst, guacamole, bosui en koriander. Die laatste twee staan trouwens niet op de foto. ‘Kirs, je bosui en koriander’, zei m’n vriend tijdens het opruimen terwijl hij twee schaaltjes in de lucht hield. O ja, fuck. Die stonden nog op het aanrecht. Straal vergeten. Maar goed, toch was het hemels. Moet je voorstellen hoe het smaakt mét. Smakelijk!
chili sin carne