Boerenkool met jus

Boerenkoolstamppot: bijna elke zaterdag stond dit op het menu toen ik en mijn vier broers nog thuis woonden. Meestal maakte mama er ook nog een zelfgemaakt rijste-, pudding- of griesmeeltoetje bij. Zodat we een ‘lekker goeie bojjem’ hadden voor het stappen, was mama’s filosofie. Die goede bodem voorkwam niet dat we toch elke zaterdag weer ladderzat thuiskwamen, maar dat terzijde.
Zodra mama de boerenkool opschepte, kwamen de eerste kritische blikken, maar bij het verdelen van de rookworst, barstte het pas echt los. Dingen als: ,,Hij heeft veel meer!’’ of ,,Hij heeft een grotere!’’ (dit gaat dus over de rookworst, niet omdat de aangewezen persoon de badkamerdeur niet op slot had gedaan) vlogen na het tweede uitgedeelde worstje over de tafel. Nu lijkt het net of we thuis niks te eten kregen, maar het zijn bij ons thuis simpelweg nogal veelvraten. Het is zelf zo erg dat mama een keer twee gevulde borden heeft moeten wegen, om verdere escalatie te voorkomen. Heel toevallig waren die borden toen exáct hetzelfde aantal gram – zal wel iets met moederinstinct zijn.
Enfin, aan die rookworst moet ik nu niet per se meer denken. En de melk door de ‘piepers’ vervang ik ook liever. Dus: vegan boerenkool met jus! En laat De Vegetarische Slager nou net een vegetarische rookworst op de markt hebben gebracht. Smullen!
Voor vier personen
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 500 gram fijngesneden boerenkool
  • 2 eetlepels mosterd
  • 150 milliliter ongezoete sojamelk
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 pakjes Roockworst van de Vegetarische Slager (verkrijgbaar bij de Albert Heijn), of een andere lekkere vleesvervanger
    Voor de jus
    • Olijfolie
    • 2 witte uien
    • 2,5 eetlepel bloem
    • 4 eetlepels sojasaus
    • 2 laurierblaadjes
    • Peper en zout
    1. Zet een grote pan met water op. Schil de aardappels, snijd ze in vier stukken en gooi ze, samen met een verbrokkeld bouillonblokje, in het inmiddels kokende water. De aardappels moeten 20 minuten koken, de boerenkool 10 minuten. Gooi dus na tien minuutjes de boerenkool bij de aardappels.
    2. Dan nu: de jus. Snij twee uien fijn en gooi ze samen met de laurierblaadjes en een flinke scheut olijfolie in een pannetje. Bak vier minuutjes.
    3. Voeg de bloem bij de jus-in-wording en roer goed door. Bak de bloem al roerend een paar minuutjes mee.
    4. Bereid ondertussen ook je vleesvervanger zoals aangegeven op de verpakking.
    5. Terug naar de jus: voeg steeds een klein beetje water bij je jus, totdat je de juiste dikte en hoeveelheid hebt. Blijf goed roeren. Daarna mag de sojasaus en een snuf zout en peper erbij. Blijf roeren (en eventueel water of sojasaus bijvoegen) totdat je jus helemaal naar smaak is. Haal de laurierblaadjes eruit als de jus klaar is.
    6. Als het goed is, zijn de aardappels en boerenkool ondertussen ook gaar. Giet ze af en voeg de mosterd en sojamelk toe. Stamp alles tot een lekkere stamppot. Serveer je boerenkool met de jus en vleesvervangers. NondeJus, da’s lekker hè.