Asperges met vegan zalm en frisse yoghurt-bieslooksaus

Yes, het aspergeseizoen is weer geopend en dus ook mijn mond, die stond te trappelen om haar eerste, witgouden gasten te verwelkomen. Vorig jaar maakte ik asperges met vegan botersaus en pistachenoten, nu besloot ik met het nieuwe, vegan zalmpje van SoFine iets leuks te fabriceren. Erg goed gelukt, zo vonden ook m’n mede-eters: vati, mutti und m’n vriend. Voor 2 personen 2 vegan zalmmoten (SoFine) 1 kilo asperges 400 gram (voorgekookte) krieltjes Plantaardige bakboter 1 zakje veldsla Peper Zout Voor de yoghurt-bieslooksaus: 4 eetlepels Alpro Go On 2 eetlepels vegan mayonaise (Remia mayolijn, bijvoorbeeld) Een kwart komkommer 1 eetlepel verse bieslook 3 theelepeltjes peterselie Scheutje citroensap Peper Gooi 4 eetlepels Alpro Go On en 2 eetlepels mayonaise in een kommetje. Rasp dan een kwart van een komkommer en doe dit ook in het kommetje. Knip de bieslook klein totdat je 1 eetlepel vol hebt en gooi er tot slot 3 theelepeltjes peterselie bij. Breng op smaak met een scheutje citroensap en wat peper en zet het kommetje in de koelkast. Schil de asperges als dat nog nodig is. Doe de asperges daarna in een ruime pan met koud water, voeg een snufje zout toe en zet de pan op het vuur. Breng het water aan de kook en laat de asperges 5 minuten koken met de deksel van de pan. Haal daarna de pan van het vuur, doe de deksel erop en laat een kwartier staan. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de krieltjes goudbruin. Verhit ondertussen ook wat bakboter in een pan en bak de zalmmoten aan alle kanten. Dit duurt, net zoals de krieltjes, ongeveer 10 minuutjes. Als de zalmmoten klaar zijn, mag je er nog wat peper overheen strooien. Terug naar onze witte lummeltjes: haal de asperges voorzichtig uit het water met 2 vorken of een schuimspaan en leg ze op een paar vellen keukenpapier of een schone theedoek, zodat ze goed kunnen uitlekken. Leg wat veldsla op de borden en leg hier de asperges op. Giet de yoghurt-bieslooksaus over de asperges en leg de zalm erop. Verdeel als laatste de krieltjes en klaar is Kirs!