Annies Surinaamse zuurkool met vegan rookworst en rijst

Na een wat-gaan-jullie-vananavond-eten-rondje op het werk, kwam mijn lieftallige collega Anja met Surinaamse zuurkool. Ondanks dat ik nooit zo’n zuurkoolfan was – dacht ik althans, na mama’s zuurkoolschotel van vroeger – wilde ik deze gekke combo weleens proberen. Mijn eetgezelschap en ik werden absoluut niet teleurgesteld: het was echt zó lekker. Heb het twee dagen achter elkaar gegeten. Voor 4 personen 500 gram zuurkool 2 teentjes knoflook 2 uien 250 gram voorgekookte aardappelpartjes 200 gram cherrytomaatjes 250 gram rijst 1 groentebouillonblokje 2 grote eetlepels tomatenpassata 1 rood pepertje 2 laurierblaadjes Vegan rookworst (De Vegetarische Slager of AH) of vegetarische kipstuckjes Peper Spoel de zuurkool goed af en knijp vervolgens zoveel mogelijk vocht eruit. Dit voorkomt dat de zuurkool heel zuur smaakt. Snipper de uien, pers de knoflook uit en fruit dit aan in een ruime pan. Snij ondertussen de cherrytomaatjes in vieren en gooi dit daarna bij de ui en knoflook. Voeg de zuurkool toe en laat op een middelhoog vuurtje bakken. Wanneer de zuurkool een beetje slappig wordt, voeg dan de aardappelpartjes, 2 eetlepels tomatenpassata, 2 laurierblaadjes en een groentebouillonblokje toe. Schenk hier een beetje warm water bij zodat het kan gaan pruttelen, maar het geheel moet niet onder water staan. Gooi er ook wat peper overheen. Draai het vuur laag en laat het geheel zachtjes pruttelen met de deksel van de pan totdat je, ik citeer Anja: ‘een lekker prutje hebt’. De aardappels moeten goed zacht zijn, dus ongeveer 20 minuten. Kook ondertussen de rijst zoals aangegeven staat op de verpakking. Bereid de rookworst zoals aangegeven staat op de verpakking. In het geval van kipstuckjes: bak deze apart in de pan (eventueel met wat kipkruiden). Snij ondertussen ook het rode pepertje klein. Voeg het rode pepertje en de (gesneden) worst bij de zuurkool en hussel goed door. Serveer de Surinaamse zuurkool op een bodempje rijst. Njang Swieti!