8x recepten voor vegan tapas + nog meer inspiratie

Tapas, wie is er niet dol op? Perfect voor een gezellig avondje tafelen met vrienden. Of om te serveren op een verjaardag. Of om zelf mee te nemen naar dat etentje waar ze alleen vleesgerechten serveren.

Een aantal jaren terug heb ik een tijdje in Madrid gewoond. Beste tijd van mijn leven, mede dankzij die superlekkere tapas die ik daar kreeg voorgeschoteld. Een paar receptjes heb ik onthouden en maak ik nu nog weleens. En sommige tapasgerechtjes heb ik niet per se daar gegeten, maar zijn gewoon heel lekker. En laat ik nu net de flauwste niet zijn om deze receptjes met jullie te delen!

PS Op ’t end vind je nog meer tapasinspiratie.

Patatas bravas
Ja, deze vriendelijke vrienden zijn dus onmisbaar tijdens een Spaans tapasavondje. Na die vier maanden Madrid bestond ik voor zo’n 60% uit patatas bravas, denk ik. Die andere 40% uit sangria. Het allerlekkerste is om deze aardappeltjes met zowel de rode saus als de aioli te eten. Het best kun je de aioli al een (paar) uur van tevoren maken, zodat de kruiden goed kunnen intrekken.

Voor 4 personen

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram aardappelpartjes in schil
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 0,5 theelepel suiker
  • Cayennepeper
  • Paprikapoeder
  • Chilipeper
  • Verse peterselie

Voor de aioli

  • 2 eetlepels vegan mayonaise (Remia heeft de beste)
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel gedroogde koriander
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Snufje zout
  • 4 druppels citroensap
  • 3 druppels appelcider azijn
  1. Doe alle ingrediënten voor de aioli in een schaaltje en roer goed door. Proef even of er nog iets bij moet qua kruiden. Zet het schaaltje in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Doe in een schaaltje wat olie, pers hierin een teentje knoflook uit en voeg wat paprikapoeder toe. Smeer de wedges met een kwastje in met de knoflookolie en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif ze voor 30 tot 45 minuten in de oven (check even hoe ver ze zijn na 30 minuten).
  4. Snij de ui en fruit deze samen met de knoflook aan in een pan.
  5. Voeg na twee minuten de tomatenpuree erbij en laat al roerend twee minuten bakken. Voeg dan de tomatenblokjes erbij, kruid goed met de aangegeven kruiden (behalve de verse peterselie) en voeg de suiker toe. Roer goed door.
  6. Gooi je saus in de blender totdat je een helemaal gladde saus hebt. Schenk het daarna in een schaaltje.
  7. Hak de peterselie en doe dit bij je saus. Serveer je patatas bravas met de rode saus en de aioli.

Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Nog zo’n lekker Spaans receptje! Maar dan natuurlijk wel effe geveganized.

Voor 8 gehaktballetjes

  1. Doe de burgers (of het gehakt) in een kom en kneed ze tot je een gehaktsubstantie krijgt. Voeg wat paneermeel en uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, peper en een snufje nootmuskaat en zout toe. Kneed weer goed door.
  2. Draai van het gehakt kleine balletjes. Verhit wat olie of vegan bakboter in een pan en bak de gehaktballetjes bruin.
  3. Voeg dan de ui en tomaat toe en bak een minuutje mee. Daarna mag de bouillon erbij.
  4. Voeg  de rode wijn toe, samen met wat tijm. Pers als laatst de knoflook uit en laat het geheel pruttelen totdat het een sausje wordt.
Gefrituurde aubergine met ahornsiroop
Misschien wat onbekender, maar deze berenjenas con miel – vrijvertaald: aubergine met honing – is ook een typisch Spaans tapasgerecht. Nu is honing niet per se vegan, dus gebruik ik ahornsiroop. Net zo lekker!

Voor 4 personen

  • 1 aubergine
  • Bloem
  • Zonnebloemolie (als je geen frietpan hebt)
  • Ahornsiroop
  • Zout
  1. Snij de aubergine in plakken van een halve centimeter. Strooi er wat zout overheen en laat 20 minuten staan.
  2. Veeg daarna de zout van de aubergine en dep goed droog. Strooi nu een laag bloem op een bord en dep hierin de aubergine zodat ze helemaal onder de bloem zitten.
  3. Laat de zonnebloemolie heet worden in een pan of laat de frietpan warm worden en frituur hierin de aubergine. Laat zo’n 4 minuten bakken totdat ze een mooi lichtbruin kleurtje hebben.
  4. Laat de aubergineplakken even uitlekken op wat keukenpapier. Leg ze daarna op een bord en giet er wat ahornsiroop overheen.
Uienringen met knoflooksaus
Ja, eigenlijk niet echt een receptje want die uienringen heb ik helemaal zelf gekocht. Maar je kunt ze heel handig tegelijkertijd met de aubergine in de frietpan gooien. Knoflooksausje erbij en smullen maar.

PS Lui? Jumbo heeft kant-en-klare vegan knoflooksaus.

Voor 4 personen

  • 1 zak uienringen
  • 2 eetlepels vegan mayonaise
  • 1 eetlepel sojayoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • Zonnebloemolie (als je geen frietpan hebt)
  • 3 druppels citroensap
  • Peterselie
  • Peper
  • Zout
  1. Bak de uienringen vier minuten in een frietpan of in een pan met hete zonnebloemolie.
  2. Maak ondertussen de knoflooksaus. Doe alle ingrediënten (zonder de uienringen en zonnebloemolie ofcourse) in een kom en meng goed door. Proef even of er nog wat toegevoegd moet worden.
  3. Serveer de uienringen met de knoflooksaus als ze klaar zijn.
Bladerdeeghapjes met linzenvulling
Deze lekkere bladerdeeghapjes zijn geïnspireerd op die van Vegetus. Je kunt ook bladerdeeghapjes maken met vegan pesto en tomaat, bijvoorbeeld. Of pesto en spinazie. Of met pizzasaus en vegan kaas. De keuze is reuze.

Voor 4 personen

  • 1 ui
  • 1 bosui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik bruine linzen
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 4 (of 8 als je er twee per persoon wil) vellen bladerdeeg
  • Een scheutje citroensap
  • Komijnzaad
  • Korianderzaad
  • Chilipoeder
  • Kerriepoeder
  1. Laat de linzen uitlekken en verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snij de ui en fruit deze aan in een pan.
  3. Snij ondertussen de bosui en voeg deze na 2 minuten toe. Pers ook de knoflook uit. Als dit twee minuten gebakken heeft, mogen ook de linzen erbij.
  4. Haal de vellen bladerdeeg uit de diepvries en laat ontdooien op het aanrecht.
  5. Voeg nu de kruiden (behalve de kerrie), sojasaus en ctiroensap toe aan het linzenmengsel. Roer goed door en doe het geheel in een kom zodat het kan afkoelen.
  6. Als het mengsel is afgekoeld, mag je de flapjes gaan maken. Leg in het midden van de bladerdeegvellen 3 eetlepels vulling en vouw dicht. Druk de randen goed aan met een vork.
  7. Beleg de ovenplaat met bakpapier en leg hier de bladerdeeghapjes op.
  8. Smeer de flapjes in met wat olie en kruid met wat kerriepoeder. Na 20 minuten in de oven zijn de flapjes klaar!
Knoflookchampignons
Ik hoop dat jullie verder met niemand meer hoeven te praten die avond, maar oei wat zijn deze lekker! Daarbij: als heel het gezelschap de knoflookchampignons eet, ruik je het niet meer van elkaar.

Voor 4 personen

  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 4 teentjes knoflook
  • Vegan bakboter (ik gebruik deze)
  • Olijfolie
  • Verse peterselie
  • Peper
  • Zout
  1. Verwijder de steeltjes van de champignons en wrijf ze voorzichtig schoon.
  2. Verhit een flinke laag boter in een ruime pan en pers hierin de knoflook uit. Laat het geheel zo’n twee minuutjes sudderen.
  3. Voeg de champignons toe, draai het vuur laag en laat een kwartier staan. Schep regelmatig de champignons om.
  4. Kruid de champignons met een beetje peper, zout en de verse peterselie en voeg nog wat olijfolie toe. Schep om en doe ze in een schaaltje of klein pannetje.

Bruschetta
Bruschetta is heerlijk én supermakkelijk om te maken. Altijd fijn.

Voor ongeveer 17 bruschetta-broodjes

  • 2 pistolets (ik had deze)
  • 4 trostomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 7 blaadjes basilicum
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie
  1. Snij een kruis op de onderkant van de tomaten en leg deze een minuut in een schaal met kokend water.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor en bak het stokbrood af op de aangegeven tijd, mín 3 minuten.
  3. Spoel de tomaten na die minuut goed af met koud water. Als het goed is, kun je het vel nu heel makkelijk verwijderen.
  4. Snij de tomaten in kleine blokjes en doe dit in een kom.
  5. Pers de knoflooktenen uit en hak de basilicumblaadjes klein. Voeg dit ook bij de tomaten, net zoals een snuf peper en zout. Hussel goed door.
  6. Als de timer voor het brood gaat: haal het brood uit de oven en snij deze in kleine broodjes. Smeer een kant van de broodjes in met wat olijfolie en zet ze nog 3 minuten in de oven.
  7. Beleg de broodjes met het tomatenmengsel. Bon appétit!
Vegan pizzarolls
Deze pizzarolls kunnen gewoon niet ontbreken in deze tapaslijst. Hemel op aard, voor zowel vegan als vleeseter.

Voor ongeveer 15 pizzarolls

  • Vegan pizzadeeg (bijvoorbeeld Tante Fanny of Jan)
  • Als er bij het pizzadeeg geen tomatensaus zit, dan ook 1 doosje tomatenpassata
  • 1 pot zwarte olijven (gesneden)
  • 1 rode paprika
  • Vegan kaas (Violife vind ik het lekkerst)
  • Paprikapoeder
  • Chilipoeder
  • Oregano
  • Basilicum
  1. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  2. Rol het pizzadeeg uit en verdeel de tomatensaus over het deeg. Kruid met een beetje paprikapoeder, chilipoeder, oregano en basilicum.
  3. Snij de paprika in kleine blokjes en verdeel deze over het deeg. Verdeel ook een handje gesneden olijven over het deeg.
  4. Gooi er tot slot een flinke laag kaas overheen en rol het deeg (zo strak mogelijk) dicht. Snij ze vervolgens in aparte rolletjes.
  5. Beleg de ovenplaat met wat bakpapier, leg hier de pizzarolls op en bak in 15 tot 20 minuten af.
Extra inspiratie
Zo. Als dat geen geweldige avond wordt, weet ik het ook niet meer. Is je gezelschap heul groot en heb je nog veel meer tapasinspiratie nodig? Denk aan mini-vegan frikandelbroodjes, andere varianten van bladerdeeghapjes, dadels gevuld met pindakaas, olijven, wrapjes met vegan filet americain of vegan kipschnitzel, nacho’s met salsa en guacamole, sushi, pasteitjes, gevulde champignons, vegan bitterballen, rauwkost met hummus, mini-worstenbroodjes, mini-saucijzenbroodjes, stokbrood met vegan kruidenboter, vegan worstjes in croissantdeeg, loempiaatjes, gevulde slabladen, mini-hamburgertjes, quiche, gebakken tofublokjes in sojasaus, knoflooktomaten, kommetjes soep, gemarineerde tempehblokjes, etcetera, etcetera.